STADSBYGD

English text further down in this post!


Ei uke i 2013 fikk vi den ære å være ukas Søndagsengler i Sigrun Helenes blogg http://www.tarotnord.com/1/post/2013/06/sndagsenglene.html Dette er en helt nydelig blogg og hjemmeside med alternativ vinkling og utrolig gode betraktninger om hverdagen, mennesker og livet.  Vel verdt å følge! Teksten om oss er det hennes datter Herdis som har skrevet.  Sigrun Helene har også nederst i innlegget sitt skrevet litt om noe av det vi har å by på på bygda.

Vi tenkte også vi skulle lage et lite innlegg om vårt herlige Stadsbygd, og hvordan folk omkring oss kan benytte seg av bygda.  Og lage det både på norsk og engelsk i tilfelle det dumper noen som heller foretrekker engelsk innom her.

Men så kom vi plutselig over Mali (også datter av Sigrun) sitt supre innlegg om Stadsbygda i sin egen blogg http://ourbarabara.wordpress.com/2013/05/15/sunshine-and-a-little-bit-of-reklame/  Hun har hele bloggen på engelsk, så da tror jeg rett og slett jeg bare henviser til den for våre engelsktalende lesere!!  :D

Det er en takknemlig oppgave å være Fjøsfrue når vi får så gode ord og tilbakemeldinger med oss på veien!
Receiving such good words and feedback on our way, it is a thankful task to be a Lady of the Barn! More english further down in this post!!

På norsk må vi bare få formidle følgende:
"Sentrale" ;) Stadsbygda er ei flat bygd, perfekt for sykling.  Derfor anbefaler vi folk å legge sykkelturen hit!!

Sykle gjennom Bergan:  Bor du på andre sida av fjorden, er det faktisk gratis å reise med ferga om du sykler.  En god del fra Trondheim og Byneset har allerede oppdaget hvilken fin tur dette er.  Du tar ferga fra Flakk til Rørvik, på fergeleiet tar du til venstre og sykler til du litt oppi de første bakkene finner skiltet med Helleristninger.  Ta av til venstre mot dem, og du kommer på den gamle veien som i nydelig turterreng går langs fjorden hele veien inn til flatbygda.  Helleristningene på Stykket passerer du da på veien, de er datert til 5000-5500 år tilbake i tid.  Lengre utover finner du Skyråsen med flotte utkikkspunkt, gapahuk og bålplass i bratte lia på oversida av veien.  På nersia av veien finner du blant annet Bjyinnafjurru, ei fin steinfjære som er lettere tilgjengelig. På høyre hånd når du er kommet ned på flat-bygda og nærmer deg Museet Kystens Arv, ligger gravhaugene på Rein.  Både på Helleristningene og Gravhaugene finner du plakater med informasjon og QR-koder hvor du kan få historien levendegjort gjennom mobil eller nettbrett.Museumsområdet: Fortsetter du så straka vegen utover mot bygda, kommer du etter hvert til Museet Kystens Arv http://kystensarv.no/, hvor de har et aktivt båtbyggeri, utstillinga Lofotdrifta, og muligheter for grupper for å leie seg tur med stor gammeldags seglbåt. På Vertshuset Tinnarosen http://www.tinnarosen.no/ tar du et godt måltid, og eventuelt overnatter med enkel standard i naust, gamle hus eller telt. Line og Fredrik der skreddersyr opplegg, med guiding, segling osv. Museet har også et stort utendørs amfi hvor det 28. juni skal være konsert med Vamp, og 15-25 august setter de opp spelet Den siste viking som har vokst til å bli et av de største utendørsspela i Norge. Billetter til begge events finner du her:  http://www.billettservice.no/venue/amfiet-ved-prestelva-stadsbygd-billetter/SAYS/3 Vamp-konserten er avslutning på MidtSommerUka 21.29.juni som vil være full av aktiviteter som er vel verdt å få med seg!!  Legg rett og slett ferien til Stadsbygda den uka da vel!!  Videre gjennom amfiet kommer du til Rosehagen http://www.rosehagen-roser.blogspot.dk/ med et utrolig utvalg av historiske roser.  Den er enn del av Prestegårdshagen, og ligger fint til nedenfor Prestegårdslåna.  I hagen finner du også et nydelig lysthus, fantastisk fint dekormala av Per Buan.  Idyll!!  Museet og Hagen er et yndet sted for sommeravslutninger og treff av ulike slag.


Raudberget/Grønning:
Når du har snirklet deg gjennom rosehagen kan du enten finne den lille broa over Prestelva, ta til venstre og ta veien bortover forbi gårder, åker og eng til du tar av ned mot Sandbakken Marina, båthavna på Stadsbygda. Nyhavna ligger til venstre. Her har Stadsbygd båtlag toalett og dusj tilgjengelig.  Havnesykkelprosjektet har satt ut glade fargerika sykler til fri benyttelse for dem som kommer direkte til havna med egen båt og andre. Stadsbygd Båtsenter http://www.stadsbygd-batsenter.no/  har verksted, båtsalg, båtlagring og butikk, så her er det fine muligheter for den båtinteresserte.  Gammelhavna ligger til høyre.  På neset ved den ligger et av Stadsbygdas landemerker, den gamle Tåkeklokka. Tåkeklokka har også plakat med QR-kode som du bare scanner med mobil/nettbrett for å få historie og informasjon servert.  Dersom du er klar for litt shopping, ligger nettopp vi, Fruene i Fjøset lenger oppover igjen, på denne runden rundt Raudbergsneset.  Her finner du interiør og klær, håndverk og enkel kafè, og en deilig hage med Gammelstu Buhagen i.  Velkommen!!  Grønningsbukta Naturreservat ligger like ved: Fra havna og oppover passerer du en info-plakat og hvis du sykler opptil hovedveien og tar til venstre ligger Fugletårnet på første gård på venstre hånd, Grønning.  Info i busskuret ved veien der.  Superbra for den fugleinteresserte!!

Helseth/Hegglian:
Den spreke legger sykkelturen opp i liene overfor bygda.  På gamle Helseth Gård finner du de talentfulle kunstnerne Ingrid og Axel Becker.  Axel driver også med kinesologi og QiGong. http://www.axelbecker.no/ Gode behandlinger for å styrke/gjenopprette energien i kroppen vår!  Ingrid jobber for tiden mest med nydelige vektløse kunstverk i pil. http://www.ingridbecker.no/
Heggli Urtehage http://www.heggliurtehage.no/ er også bare så utrolig verdt et besøk.  Bed&Breakfast.  De herligste måltider (på bestilling).  Fantastisk hage til nytte og glede.  Gårdsbutikk med mat- og håndverksprodukter.


Sykler man ned Fagerlia igjen mot sentrumen, kommer man forbi Stadsbygdas egen superflinke profesjonelle Fotograf Kari-Anne Toth.  http://fotografkariannetoth.no/ En kunstner i å skape nydelige, varige minner.  Sørg for å booke deg en time hos henne!!  
Sentrumen:
Utrolig mye flott sånn på utkantan, men sjølsagt har Stadsbygda et sentrum også med mye å by på!
To dagligvarebutikker, Bunnpris og Coop Marked og Byggmix.  Bruktbutikken.  Stadsbygd SparebankSolstudio.To frisører, Liv i Bakgården og Rissa Frisørteam.   Fellini som serverer pizza m.m. Bensinstasjon (kun kort).  Regnskapskontor.  Skolen vår, SamfunnshusetIdrettsbanen med kunstgress (og snart idrettshall!). Tre supre barnehager, Fembøringen, Hafellhagen og Tungtrø.Produksjon og arbeidsplasser:
Itab er hjørnesteinsbedriften som produserer butikkinnredning for kunder i hele Europa.  Den andre hjørnesteinen er bøndene våre, fantastiske gårder og mennesker som bokstavelig talt sørger for mat på bordet til deg og meg.  Kommer du i en situasjon hvor det å bo aleine heime ikke er så greit lengre, er det godt å vite at på Stadsbygd Eldresenter blir man varetatt av dyktige og omsorgsfulle hverdagsengler.  Tuva Tøv http://www.tuvatov.no/ har etter en brann ikke lokaler på Stadsbygd, men gründeren Dagfrid bor fortsatt her, og både Coop`en og Fruene i Fjøset har utsalg av hennes lekre tøva-produkter.  Ellers fins hun i husflids- og gave-butikker i både inn- og utland og på nett.  Full Rulle er et nystarta lokalt barneklesmerke; Kari syr fargerike, bruksvennlige klær for aktive unger (fins hos Fruene og på nett). Hobby&Gave både produserer og importerer smykker og skjerf; fins hos Fruene og en del andre butikker. På Hjerterom Gård tilbyr Jannicke et dagtilbud til brukergrupper med forskjellige utfordringer, innenfor gårdsarbeid, helse og aktivitet.  Søtt&Sånt http://www.sottogsant.no/ tryller fram de mest fantastiske kaker og herlige matretter; leverer fast til Fruene og har hatt mange store oppdrag både på denne og andre sida av fjorden.  Marit i Kokketjenester leverer også alt hva ditt hjerte kan begjære til alle slags lag og sammenkomster, tlf. 988 03 972.  Anbefales på det varmeste!

Foto: Full Rulle, tatt hos Fruene i Fjøset

Trening:
Gåturer, løping og sykling både etter vei og i terreng er det fantastiske muligheter til her på Stadsbygda. For lang-syklings-entusiastene er vi er supert utgangspunkt for lange og enda lengre turer rundt på Fosen. I sentrum bak Coop har vi en ballbinge, og ved skolen/samfunnshuset har vi idrettsbane med kunstgress, og åpnet februar 2014 en flunkende ny idrettshall med treningsrom.  Helsehuset som Johan Rein ynder å kalle det! Stadsbygd Sparebank Hallen


Lagene:
Vi har mange lag man kan engasjere seg i: Stadsbygd Idrettslag http://www.stadsbygd.no/ som er aktiv innen ski, fotball, friidrett og barneidrett og TaeKwonDo-klubben. Sykkelgrupper. Stadsbygd Ungdomslag med sine herlige revyer.  Bygdekvinnelaget og Sanitetsforeninga.  Dialektgruppa Ord & Uttrykk, Gamle bilder-gruppa, Stadr Kunstlag http://stadrkunstlag.blogspot.no/Stadsbygd Skolekorps.   Havnesykkelprosjektet,  Stadsbygd jeger-og fiskeforening.  Skytterlaget. Stadsbygd Båtlag. Solarcompagniet  http://www.solar-compagniet.net/. Ja, og sikkert mange flere som vi ikke kommer på i farta.

Folket:
Sist men ikke minst, så er bygda vår proppfull med trivelige, initiativrike, omsorgsfulle, morsomme, engasjerte, herlige, gamle, unge, fine, flotte, gode, imøtekommende, hyggelige, sosiale, flinke, kunstneriske, praktiske, historierike, kunnskapsrike mennesker!
Stopp gjerne opp og slå av en prat med en (med-)Staværing da vel!!


FOR MER INFO OG HJELP TIL Å SKREDDERSY OPPLEGG PÅ STADSBYGDA, TA KONTAKT MED LINE  PÅ TINNAROSEN TLF.91769496.  Firmatur, utdrikkingslag, jentetur, guttetur, vennetur, avslutninger, store dager. Et lite besøk eller et lengre opphold, Stadsbygda er stedet!

IN ENGLISH:
One week in 2013 we had the honor of being SundayAngels of the week in Sigrun Helenes blog http://www.tarotnord.com/1/post/2013/06/sndagsenglene.html , a wonderful blog and homepage with  a quite alternative angle and great reflections over every day life, people and life.  Well Worth following!  Her daughter Herdis wrote the text about us.  Sigrun also wrote a little about some of the things we have to offer here in our village.

We also thought we should do a post over our fabolous Stadsbygd, and how People around us can use our village.  And do it in both Norwegian and English in case someone preferring English stops by.

Then we discovered Mali`s (also daughter of Sigrun) fantastic post about Stadsbygda in her own blog http://ourbarabara.wordpress.com/2013/05/15/sunshine-and-a-little-bit-of-reklame/  Her entire blog is in English, so for our englishspeaking Readers, we just refer to this post for finding some of the Jewels we have here in Stadsbygda.  Only addition we`d like to make is for how well suited Stadsbygd is for biking.  If you are on the Trondheim-side of the fjord, the Ferry-ride to Stadsbygd is free if you bike.  Stadsbygd the village is only a beautiful bike-ride through fantastic scenery away. When you get off the ferry, you take left, and someways up the hills, you find a sign "Helleristninger" where you take left and find the old road to Stadsbygd, passing the old rock inscriptions dating some 5000 years ago.  If you come to Stadsbygd by your own boat, colorful bikes placed in the marina, free to use for whoever might want to roll around our village!!  And wherever you go, don`t be afraid to ask one of the villagers -Staværing- for help on the way, or just stop one for a little chat!
FOR MORE INFORMATION OG HELP TO MAKE PLANS, CONTACT LINE, Tinnarosen,
 PHONE: +47 91769496  Short visits or long stays, Stadsbygd is the place to be!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar